Főoldal
Bard's tale
Dragon Age
Gothic 3
KotOR
KotOR 2
Kult
Lionheart
NWN 2
The Fall
The Roots
The Witcher
Titan Quest
ToEE
Általános
Jellemzők
Történet
FAQ
Board FAQ

Karakterek
NPCk
Tulajdonságok
Szakértelmek

Játékmenet
Harcrendszer
LWA
Küldetések
Tárgykombók

Háttérinfók
Értékelések
Előzetes
Interjuk
Development Diary
Letöltések
Galéria

2004.03.18. - Kwish

The Fall - Nem hivatalos FAQ


Egy lelkes rajongó, Tayl a hivatalos boardon elhangzott információkból összegyűjtögetett egy nem-hivatalos FAQ-ra valót, ami jóval részletesebb, mint a hivatalos. Nem fordítottam le az egészet, néhány témát (pl. SSE cégismertető, nagyon általános játéák-ismertető, hanggal kapcsolatos infók) kihagytam, elsősorban azért, mert már egyéb anyagokból bőven van vele kapcsolatban infó, vagy benne van a hivatalos FAQ-ban is. A kimaradt dolgokat az angol verzióban megnézheti, aki kíváncsi rá. Próbálom követni az esetleges frissítéseket, illetve jómagam is bele-bele írogatok majd, ha látok valami érdekeset a fórumon.

Pontok:


Játékmenet


Általános (Vissza)

Milyen hosszú lesz a játék?

Carsten: A fő történetet olyan 40-50 óra alatt lehet végigjátszani. A gammát megvásárló emberek 95%-a elégedett lesz ezzel a hosszúsággal. A maradék 5% kedvéért tettük a játékba azt a lehetőséget, hogy a kalandozásnak gyakorlatilag soha sem lesz vége. Az ember harcolhat, kereskedhet, fejlesztheti a karakterét, tárgyakat készíthet, addig kóborolhat a pusztulatban, ameddig akar. Nincs szintkorlát.

Később Carsten tisztázta, hogy az általa megadott játékidő csak a főküldetésre vonatkozik, és nem számolta bele a mellékküldetéseket, egyéb történéseket.


Lesz bármilyen időlimit, vagy korlátozás a főküldetés tekintetében, mint pl. a Fallout esetében?

Nem, a főküldetés esetében nem lesz ilyen, azonban bizonyos mellékküldetések esetén előfordulhat.

Folytathatjuk a játékot, ha már a történet ő szálát lezártuk? Megnyílnak akkor olyan új lehetőségek (tartalmak), amelyek addig nem voltak elérhetőek?

Mindkét kérdésre igen a válasz. Folytatható a játék a főtörténet lezárása után, s új dolgok is előkerülnek, melyeket fel lehet fedezni, új ellenfelek, akikkel meg lehet küzdeni.. ahogy Carsten mondta: A főtörténet lezárása után új csatákat, új ellenfeleket, új NPCket, új küldetéseket és új elrejtett titkokat kap a játékos. A főküldetés lezárása után a játék nehézsége igen gyorsan megnő. Szükség lesz egy kis időre, mire minden küldetést megoldotok, leveritek az összes ellenfelet, és megtaláljátok az összes titkot. Talán senki sem fogja megtalálni az összes titkot, amit elrejtettünk a Pusztulatban.

Olvastam valahol, hogy a karakter élelmet és vizet is kereshet.. ezek kellenek a túléléshez? Rá leszek kényszerítve, hogy bizonyos időközönként minden nap kaját és élelmet találjak magamnak (mert különben meghalok)?

Nem, ahogy Carsten mondta: Eh, ez elég durva dolog lenne. Talán még szórakoztató a játék első 3-4 órájában, ezután azonban valószínűleg az idegeitekre menne.


Hogyan kezelitek a TF-ban a tapasztalatszerzést?

A harci tapasztalatot az kapja, aki éppen megölte az ellenfelet, a küldetésekért nyert tapasztalat szétoszlik a csapattagok között, ahogy Carsten mondta: Az ellenfelek likvidálásáért járó XP nem oszlik meg a csapattagok között, mert annak nincs semmi értelme. Ha az A karakter egy bárban üldögél, akkor miért fejlődne amiatt, mert a B karakter kinyír valakit a másik város mellett? A küldetésekért járó XP viszont megoszlik majd, és teszi ki a karakterfejlődés nagyobb részét.
Nincs szintkorlát, és a gyilokért járó XP nyereség a karakterek által okozott sebzés szerint kerül elosztásra. Az okozott sebzés %-a határozza meg a megszerzett XP-ből járó részesedést (szintén %-ban).


A fáradtságnak lesz szerepe a játékban?

Igen, a karaktereknek szükségük lesz pihenésre és alvásra, mert ellenkező esetben az alapképességek és a készségek értéke csökkenni fog.
Később ezt az infót egy kis színessel is kiegészítették.. eszerint a karakterek tábort állíthatnak, ahol megpihenhetnek fáradtság esetén, s dönthetnek arról, hogy őrségbe álljon-e valaki, hogy megpróbálják csökkenteni annak esélyét, hogy valaki (vagy valamit) megtámadja őket szunyókálás közben. Ez valamilyen szinten a támadás miatti előnytelen helyzetet is csökkenti, hiszen legalább egy olyan karakter lesz, aki azonnal képes a küzdelemre.


A TF világa csak végnélküli pusztaság lesz, vagy megtalálhatjuk majd a régi városok romjait, és az újabb településeket, falvakat?

Lesznek falvak, és lesz néhány rom is, de semmi nagyobb település maradvány, szóval nem lehet majd igazi város romok között sétálni. Carsten még ehhez hozzáfűzte: lesznek belső területek is. Az óriási városokat azért hagyták ki, mert technikailag egy ilyen dolgot igen nehéz összerakni. Mekkora például egy mai nagyváros az elővárosokkal együtt? Az ekkora méretű térképek túl nagyok lennének. Mennyi ideig tartana, míg egy ekkora területet bejárna a csapat? Napokba, hetekbe? Lesznek nagyobb városaink, de úgy általában minden ilyen dolog kb. úgy néz ki, mint a Mad Max 3 Csere Városa (ami egyébként elég sirály volt szerintem). De ne értsetek félre, lesznek nagy épületeink, csak épp felhőkarcolók nem lesznek. Akkor is meglátogathatjátok a teljesen lerombolt városokat, ha csak romokat találtok.


Milyen lesz az utazás a TV világában?

Hát, nagyon hasonló a FO, és a BG megoldásához, ahol volt egy világtérkép, s klikkel lehetett kijelölni, merre is menjen a csapat. Nem lehet olyan helyszínre menni, amiről még nem hallottatok valamelyik NPC-től, vagy épp a történet kapcsán, bár néha még az is előfordul, hogy kaptok valamilyen útbaigazítást, hogy merrefelé kell utaznotok, ha valahová el akartok jutni.
Lesz egy minitérkép is, ami majd az adott helyszínen segíti a tájékozódást. Carsten elmondása szerint az ”M” gomb nyitja meg ezt a térképet, ami a valós idő szerint frissül. Ezen látható lesznek a karakterek, az NPCk, és az ellenfelek is, DE nem állítja meg a játékmenetet.
Lesznek utazás közben véletlenszerű találkozások, összecsapások is, de maga a játék nem ezekre koncentrál (ahogy Carsten említette: Túl sok ilyen összecsapás ment már az idegeimre..)


Lesznek gyermekek a játékban? Meg lehet őket ölni?

Hát, ez már elég buta kérdés, de nagyon sokan megkérdezték. És mi a válasz? Igen, lesznek gyermekek a játékban, és nem, nem lehet őket megölni, SEMMILYEN körülmények között. (Nem lehet őket célpontnak kijelölni.)


Hogyan halad előre az idő a játékban? Láthatunk nappalokat, és éjszakákat?

Két idézet a téma vonatkozásában Carstentől: Lesz nappal/éjszaka váltás, ami különleges, hogy MINDEN NPC (függetlenül attól, mennyire fontosak) saját társasági élettel rendelkezik. Dolgoznak, szeretik egymást, utálják egymást, vagy csak egyszerűen furán viselkednek.
A 24 órás játékidő egy óra a valós időben, ez persze még változhat a végső tesztelés miatt.


Lesznek járművek?

Igen különböző járművek lesznek, bár némelyik nagyon ritka lesz, és nehéz lesz megtalálni. A járműveket a harcban is lehet majd használni (nem lehet lőni belőlük a karaktereknél levő fegyverekkel, de talán lesznek rájuk szerelhető fegyverek).Harc (Vissza)

A TF valósidejű, vagy körökre osztott harcrendszerrel rendelkezik?

A harc valósidejű szünet lehetőséggel. Hogy pontosítsunk, a harc technikailag valósidejű. De BÁRMIKOR meg lehet állítani az akciót (mint pl. a KotOR-ban), és parancsokat lehet adni a csapattagoknak. Vannak ún. auto törés pontok is, vagyis mindenféle kapcsolókkal be lehet állítani, hogy a harc mikor álljon le (pl. lőszer kifogyása). 15 ilyen lehetőség van.
Amint Carsten elmondta, van egy olyan auto törés kapcsoló, ami igazán tetszeni fog a körökre osztott harcrendszer híveinek, mégpedig az, hogy a harc álljon meg minden forduló után. Miután a harc minden szereplője teljesítette körét, a harc megáll, és a játékos megtervezheti a következő taktikai lépést. A szünet során fegyvert, páncélzatot lehet cserélni, vagy fel lehet készülni valamilyen tárgy használatára.


Van valamilyen lehetőség arra, hogy a karakter valamilyen fegyver használatára specializálódjon?

Igen, Carsten ezzel kapcsolatban az alábbiakat mondta el: a karakter készségeitől függetlenül specializálódhat valamilyen fegyver használatára. Minél több sikert érsz el Bütyöknek becézett fegyvered használatával (ami legyen pl. egy PSG-1), annál jobban fogsz vele lőni. De csak Bütyökkel. A többi fegyvert ez a gyakorlatod nem befolyásolja, sőt, még a többi PSG-1 fegyver használatakor is csak egy kisebb bonuszt kapsz. A cél az volt, hogy személyessé tegyük a fegyvereket, és értékesebbé azokat a cuccokat, amelyeket már a játék elejétől fogva használtok.
(Ami még itten egy érdekes mozzanat, hogy ezek szerint el is lehet majd nevezni a fegyvereket..)


Lehet meghatározott területre célozni? Megcélozhatjuk majd pl .az ellenségeink fejét, vagy lábát?

Nos, egy bizonyos mértékig igen. Lehet majd fejre célozni, ha elég képzett a karakter (lehet, hogy ehhez egy ”tehetség” is kell, de ez még nem biztos). A láblövés nincs a játékban. Amint Carsten mondta, ez egy RPG, nem egy harc szimulátor.


Mozgás közben lehet lőni?

Igen, lehet. Például a karakter lőhet majd az ellenfélre, miközben fedezékbe vonul. Azt még nem tudni, lesz-e valami bünti, de logikusnak hangzik, hogy nem lehet ugyanolyan pontossággal lőni, mikor valaki mozog, mint amikor nyugodtan céloz.


A csapattagok meghalhatnak a játékban?

Igen, de az állóképesség tulajdonságra osztott pontoktól függően előfordulhat, pontosabban van rá esély, hogy a karakter még akkor is túléli sérülését, ha az életpontjai 0 alá csökkennek (pl. -1 értékre). Ebben az esetben elveszti eszméletét, de még meg lehet menteni (a karakter animációk közül a 3. verzió épp egy ilyen mentést mutat be).NPCk (Vissza)

Hány tagú lehet a csapat? Kell egyáltalán csapatnak lennie?

Max. 6 fő lehet a csapatban (beleértve a főkarakter is). Nem kötelező felvenni segítőtársakat, de a túlélés Pusztulatban egyedül nem igazán könnyű feladat, így minden segítségre szükség lehet, ami csak jön..


Hogyan reagálnak az emberek a karakter által elkövetett bűnökre. Ugye nem lesz a ”elkövettél valami gaz dolgot, és most mindenki utál miatta” típusú gagyi?

Carsten állítása szerint nem. Az őrök csak akkor támadnak, ha látják, amit épp csinálsz. A normál, hétköznapi városlakók nem támadnak. Csak épp elmondják mindenkinek, hogy mit tettél, neked pedig számolnod kell a következményekkel.. ahogy a valós életben is. (Az embereknek közvetlenül látniuk kell ezt a tettet ahhoz, hogy legyenek következmények.)


A csapattagok fognak egymással beszélgetni?

Igen, az NPCk kommunikálnak egymással. Minden egyes NPC saját személyiséggel és múlttal rendelkezik, s ezek bizony néha konfliktust eredményezhetnek közöttük.
Carsten elmondása szerint a karakterek kommunikálnak egymással, a fő karakterrel, és kapcsolatba léphetnek a környezetükkel is. Beszélhetnek arról, hogy mit szeretnek, önmagukról, vagy éppen egy másik csapattagról. Ha valami komoly problémájuk van egy másik karakterrel, megkérik a főkaraktert, hogy oldja meg. Minden karakter saját múlttal és a jövőre vonatkozó meghatározó tervvel rendelkezik. Nagyon könnyű beazonosítani őket.Karakter információk (Vissza)

Észrevettem, hogy csak egyetlen egy készség kapcsolódik a diplomáciához. Ez azt jelenti, hogy a TF harcközpontú játék lesz?

Nem, messze nem. Minden egyes interakciót letesztelünk a CHA érték, és az újonnan bevezetett beszéd (speech) készség szerint. Mindent megtehettek majd, ami csak egy RPGben szokás (beszélgethettek az NPCkel, meggyőzhetitek őket; hogy csatlakozzanak; alkudozhattok ésatöbbi), szóval nem kell aggódni.
Carston bejelentése az új speech skillről: OK: szeretnék mindenkit tájékoztatni, hogy végül oda jutottunk, betesszük a CHA függő beszéd készséget a játékba. Ennek a legfontosabb indoka, hogy úgy tűnik, ti igazán szeretnétek ezt a dolgot. Ha aszongyátok, sokkal jobban szórakoztok majd a játékkal, ha lesz benne speech skill, nos, nekünk nem kell több érv. A másik dolog, hogy az emberekkel való érintkezésetek szintjét könnyebb akkor javítani, emelni, ha az készség függő, nem pedig alaptulajdonság határozza meg.
Azt érdemes észben tartani, hogy ugye szintlépésekkor az alapképességek értékét is lehet emelni a készségek szintje mellett, így ha valaki ékesszóló akar lenni, érdemes mindkét tényezőre koncentrálnia. Így sokkal könnyebb lesz jobb eredményt elérni ezen a területen, ha valaki ezt a játékstílust szereti.


Vehetünk fel speciális tulajdonságokat (perkeket) a szintlépések során?

Nem, ún. adottságokat (talent) lehet majd választani egy bizonyos készség szint elérésekor.
Carsten egy interjúban az alábbiakat mondta erről: Ha elég magas szintet értek el egy készségben, akkor választhattok valami különleges adottságot. Az adottság ahhoz a bizonyos készséghez kapcsolódik, s a szintlépésekkor választható. Minden készségben három adottságot lehet elérni.
Például valaki 75 pontot ért el a túlélés készségben. Ekkor az alábbi adottságok között választhat: főzés / cooking, amivel megfőzheti a húst pl. és emiatt 50%-kal több életpontot kap a kaja miatt; magasabb érzékelés / perception), így 10%-kal nagyobb eséllyel veszi észre az ellenfeleket, vagy az állatok befolyásolása / influence animals, aminek köszönhetően az állatok nem menekülnek el előle, illetve az agresszívabbak nem támadják meg. Vagy ha valaki 75%-ot ér el a könnyű fegyverzet (light weapon) kategóriában, akkor az alábbi adottságok közül választhat: pontosabb célzás / targeted precision, amivel 10%-kal nagyobb eséllyel találja el a távoli célpontokat; lövés pozíció / positioning shooting, mely esetében hátrány nélkül tud térdelő állásból, vagy éppen fekve lőni, vagy a fejlövés adottság, amivel 5%-kal megnő az esélye, hogy fejlövést ad le.
Minden alkalommal, amikor valaki egy készségben eléri a 75, 85, 95 ponthatárt egy újabb adottságot választhat.
Carsten felfedte azt is, hogy minden készség esetében 6 adottság közül lehet választani, és az adottságok teljes listája minden esetben elérhető lesz. A 85% és 95% értékeknél ugyanaz a lista fog feljönni (csak épp az hiányzik majd belőle, amit a játékos már kiválasztott). A játék során a játékos minden készsége esetén képes lesz megszerezni a 3 adottságot.


Ha magunk tervezhetjük meg a karaktert, milyen egyedi vonásokat adhatunk neki? Kiválaszthatjuk a nemét, méretét, hajszínét, vagy egyéb látható jellemzőket?

Ahogy Carsten mondta: Nem: igen. Méret: A testi jellemzőket lehet megválasztani (nagy, nehéz stb). Hajszín: nem. Egy portrét lehet választani: férfi, vagy nő.
No most ez nem azt jelenti, hogy csak egyféle arc lesz, hanem azt, hogy egy csomóból kell választani (mily meglepő, bazz). Hasonló a rendszer, mint a BG esetében. És persze még a ruházatot is lehet módosítani (ad Max stílus, farmer és póló, sportos, ésatöbbi).
Carsten még azt is hozzátette, hogy a játékosok saját fotóikat, munkáikat is betehetik a játékba.
Szóval nem kell aggódni, bizonyos határok között azért lehet formálgatni a karaktert.


Hányféle ruhát, páncélzatot viselhetünk, és befolyásolja-e ez valamilyen módon a megjelenést?

Az alábbi választ Carsten még akkor adta, mikor a játéknak hivatalos neve sem volt: Lesz páncél, sisak, csizma, kesztyű ésatöbbi. Minden egyes ruhadarab módosítja a karakter védettségét, és a 3D karakteren is látható változást okoz.


Lesz valamilyen jelző arra vonatkozóan, hogy milyen a karakter jelleme? Mint például a KotOR-ban?

Nem, ilyen nem lesz, egy korábbi üzenet ezt egész jól összefoglalja: A Silver Style-nak nem célja, hogy valamilyen jó/gonosz jellem rendszert dolgozzon ki, vagyis a karakter úgy viselkedhet, ahogy akar, nem minősítjük. DE természetesen a tetteidnek meglesznek a következményei, ami növelheti, vagy csökkentheti a népszerűségedet az egyes régiókban, attól függően, hogy milyen helyzetbe kerülsz.


Tolvajlás hogy fog működni a játékban? (KIEG:04.05.17)

A zsebmetszés sikere függ a célopnt/áldozat karaktertől, valamint az esetleges adottságaidtól. Gyakorlatilag bármit lehet lopni a célszemélytől (eszközök, kaja, fegyverek). Ha valaki rendelkezik a megfelelő adottsággal, esetleg egy rejtett zsebre is rábukkanhat és így értékesebb cuccokat lophat el. Nagyon fontos ugyanakkor, hogy épp melyik irányból próbálsz meg lopni (értelemszerűen hátulról sokkal egyszerűbb). Ha valakitől már egyszer sikeresen loptál, a zsebei üresek lesznek, s amíg nem szed össze valamilyen zsákmányt, nem érdemes újra próbálkozni. A tolvajlással csak személyes tárgyak lophatóak el, tehát ilyen módon nem vehetjük el egy kereskedő árukészletét (ahhoz meg kell ölnünk).

Technikai információk (Vissza)

Készíthetünk modulokat a játékhoz?

Igen! Ámbár a 3D modellek az SSE saját formátumában lesznek kialakítva..


Lehet majd Linuxon játszani?

Nagy valószínűséggel igen (nem csinálnak külön linux portot, de a Wine-nal futni fog a játék).


Besétálhatunk az épületekbe?

Igen, minden épületbe be lehet lépni, és egy belső tér sem ismétlődik.
Szerző / Gyűjtögető: Tayl (Thx to Tayl!)
Eredeti angol verzió: The Unofficial 'The Fall' FAQ