Főoldal
Bard's tale
Dragon Age
Gothic 3
KotOR
KotOR 2
Kult
Lionheart
NWN 2
The Fall
The Roots
The Witcher
Titan Quest
ToEE
Általános
Jellemzők

Karakter
Alapstat
Tárgyak

Mastery
Earth

Háttérinfók
Értékelések
Előzetesek
Interjúk
Blog
IT Preview
IT Interjúk
IT DevD
IT DevG

Tárgyak

A felszerelés kidolgozására nagyon sok időt szántak a fejlesztők. Egyaránt felhasználták a véletlenszerű jellemzőket adó rendszert, ami az alapfelszereléseket párosítja valamilyen jellemzővel, illetve hatalmas készletet hoztak létre az egyedi előállítású tárgyakból is. Több mint ezer felszerelési tárgy modell van a játékban, és körülbelül 800 olyan tárgy, melynek saját, egyedi elnevezése és tulajdonságai vannak. Vannak olyan felszerelési tárgyak, melyeket az egyes régióknak megfelelően alakítottak ki, meg olyanok is, melyek a különféle szörnyekhez, karakter alaptípusokhoz kapcsolódnak. A tárgyak vizuális megjelenítése is épp olyan változatos, mint ahogy jellemzőjük és képességeik. Lesznek olyan tárgyak is, melyek valamilyen jellemző tárgykészlet részei. Ha mindet sikerül összegyűjteni, akkor extra bonuszt kap a játékos. A játék során fellelt tárgyakról egyébként azonnal rendelkezésre áll az összes információ, nincs szükség semmi pluszra (varázslat, kereskedő), hogy azonosítsuk a holmikat.

Vannak olyan értékes holmik és igen ritka tárgyak, melyek valamilyen erős és nagyhatalmú szörny, hős, vagy akár Isten esszenciáját, szellemét tartalmazzák. Ezek az ún. Bűbájok ("Charm") és a Relikviák ("Relic"). Szilánkokban, vagy darabokban lehet rájuk találni, melyeket aztán kombinálni kell, hogy létre lehessen hozni a teljes Bűbájt, vagy Relikviát. A játék egy kis aránypárral jelzi ki, hogy hány darabból áll a teljes bűbáj, vagy relikvia; pl. 1/5. Ha több ugyanolyan darabkánk is van, akkor jobb klikkel egymásra húzhatjuk őket (s ennek megfelelően az érték 2/5; 3/5-re változik). Az így létrejött varázserejű holmikat a felszerelési tárgyakon kell használni, hogy a karakter további bonuszokat, illetve jellemzőket kapjon (jobb klikk és ráhúzzuk az adott felszerelési tárgyra). Minden egyes felszerelési tárgyhoz csak egyetlen Bűbáj, vagy Relikvia tartozhat, és nem lehet őket leválasztani az adott tárgyról.

A Szörny Bűbájok meghatározott típusú szörnyek legyőzésével szerezhetőek meg, s olyan tulajdonsággal rendelkeznek, mely jellemző az adott szörnytípushoz. Például a vadkan darabok a páncélzatot erősíthetik, a hárpia maradványok fokozzák a méregellenállást, a denevér fullánk életszívó képességgel ruházza fel a fegyvert stb. A Hunter karakter gyakrabban juthat ilyen relikviákhoz (tapasztalat szerint). A Relikviák még ritkábbak, és a magasabb szintű kincsesládákból, esetenként szörnyek legyőzésekor, vagy különleges feladatok teljesítésével lehet őket megszerezni. E tárgyak rendszerint nagyobb hatalommal is bírnak, és sokkal nehezebb elnyerni őket.

A földre esett holmikat egyébként igen könnyű megtalálni, az ALT billentyű lenyomásával minden láthatóvá válik (mármint a használható cuccok, a tönkrement, sérült holmik nem, de vigyázat, véletlenül még akár azokat is felvehetjük!). Színkód mutatja az egyes tárgyak értékét: fehér: normál; sárga: mágikus; zöld: ritka; kék: epikus és lila: legendás vagy küldetés tárgy.

Az inventory tekintetében nincs túlterheltség és semmi különleges nincs a kezelésében. Van egy korlátozott terület, ami meghatározza, hogy a karaktered mennyit cipelhet, és a különböző méretű tárgyak eltérő helyet foglalnak ("inventory tetris"). Nincs olyan hely, ahova a karakter letehetné a holmiját, mindent magával kell cipelnie (ez meglehetősen fárasztó ide-oda ingázást eredményez, mikor valaki tárgyértékesítéssel gyűjti össze a felszerelésére a pénzt). A játék során bővíthető az inventory kisebb hátizsákok megszerzésével (ezekbe bepakolhatóak pl. az elixírek, és a relikviák), melyek száma fokozatosan bővül a játék során. Az inventory képernyőn mindig össze lehet hasonlítani az éppen használt, illetve az inventoryban található tárgyakat.

A multiplayer esetére kialakítottak egy biztonságos csere képernyőt, így nem kell letenni a holmit a földre, a kereskedés meg olyan egyszerű, hogy bal klikkel vásárolhatsz, jobb klikkel meg eladhatod a holmidat. Mindaddig, míg a kereskedő kezelőfelületén van a játékos, árváltozás nélkül eladhatja azt a holmit, amit éppen megvett (és ez visszafelé is működik). Érdemes átnézni az ugyanolyan árú holmikat, mert a bonusz tekintetében igen jelentős különbségek lehetnek.


Fordította / írta: Kwish
2006.05.31.